Stílusosan “homemade” Pita avagy gyros házilag :)

Egy angol nyelvű oldalon találtam a receptet, és szerelem volt első látásra, egyrészt, mert imádjuk a gyrost, másrészt pedig, mert mostanában több féle bolti pitával is befürödtünk. Viszont ez olyan finom és kiadós, hogy soha többet nem veszek és igazán nem nagy ördöngösség megcsinálni. És mivel jó páran kérték a baráti körből a receptet, így most gyorsan be is gépelem, lássuk hogy készül ez a csoda 😀

Én a tálas mixeremben kezdtem el csinálni dagasztó szárral. Először is öntsünk bele 1 1/4 bögre meleg vízet, abba szórjunk bele 1 csomag instant élesztőt. 1 1/2 bögre lisztet (nekem nesquikes van, szerintem normál teás bögreméret) és 1 teáskanál sót, ezt keverjük el. 

Majd bögrénként adjunk hozzá még 2 bögre lisztet. ( a második bögrénél már kézzel dagasztottam) Én aldis finomlisztet használtam, abból ennyi kell, de ha másfajtát használsz az utolsót ne öntsd bele egyszerre, hanem apránként. akkor jó ha elválik a táltól a tészta. Gyúrd simára, takard le és tedd 20 percre meleg helyre.

Az enyém a teraszon melegedett ma, hisz ott volt a legmegfelelőbb a környezet 🙂

Miután letelt a szaunaideje, behoztam és elkezdtem a nagykönyv szerint 6 felé vágni, de az első 2 pitám óriási lett, így végül kisebbekre vágtam és 8 pitám lett. de ha nem nagy étkű a társaság akiknek készíted, akkor vághatod 10 felé is.

A szeletekből kis golyókat gyúrtam és azokat fél cm vastag “körökre” nyújtottam. Nem vagyok túl jó kör gyártásban, de senki sem reklamált miatta 🙂 Nem mertek 😀 

Miután kész lettek letakartam őket a deszkán és magukra hagytam őket 40 percre 🙂 20 percnél bekapcsoltam sütőt 250fokra és beletettem egy lapos tepsit is melegedni. 

Amire megpihentek a pitácskák megmelegedett a sütő is. Sütőpapírt tettem a már Forró!!!!!!! tepsire és kettesével bedobáltam a pitákat megsülni.

Arra figyelj, hogy óvatosan vedd fel őket a nyújtótábláról  és az a része kerül alulra, ami a táblán felül volt, mert így fognak szép nagyra nőni. 

Hidd el sokkal hosszabb volt leírni, mint elkészíteni, a pihenés alatt meg csinálhatod a dolgod.

Ilyen lesz a belsejük:

Ha világosbarna foltok jelennek meg rajtuk, akkor vannak készen. Vedd ki és takard le őket. Amiket nem takartam be azok kemények lettek. 

Amíg hűlnék a pitáid, vágd fel a zöldségeket én szoktam bele tenni paradicsomot, paprikát, uborkát, salátát, hagymát, te használj azt amit szeretsz.

Kockázd fel a csirkemellet, szórd meg görög fűszerkeverékkel és pirítsd meg, de használhatsz sonkát, sült bacont vagy esetleg rántott sajtot is bele, ha nem szeretnétek a csirkemellet. 

Öntetként én aldis majonézes-hagymás salátaöntetet használtam, de mehet bele majonéz, tzatziki, tartár, ezer sziget öntet vagy bármi ami neked jólesik. A változatok sora kimeríthetetlen 🙂

Nálunk hatalmas sikert aratott, remélem nektek is bejön majd 🙂

Ui: nyugodtan tetszikelheted és megoszthatod, nem fogok megsértődni 😛 😉

További kellemes estét nektek!!!

Ancika

Címkék: , , , , , , , , , ,
Tovább a blogra »