Tradicionális Ír szódás kenyér / Traditional Irish Soda Bread
Kezdjünk most a képpel:
Nézzétek hát nem csodaszép? Ráadásul isteni finom is és van még egy előnye, nagyon gyorsan kész van 🙂
Az egész úgy indult, hogy borsót szedtünk és Zizi kitalálta, hogy neki főzzek borsófőzeléket. Szépen elmentünk a boltba, bevásároltunk, majd a kasszánál jutott eszembe, hogy nem vettünk kenyeret :/
Nahát én már onnan nem rohangálok, nem tartom fel a sort, így hatalmas önbizalommal közöltem, hogy akkor majd sütök én kenyeret, mi az nekem 😀 Előtte láttam egy filmet Írországról ahol is egy régi családi pékséget mutattak be és ott arról beszélt a bácsi, hogy a tradicionális szódás kenyér a legkelendőbb náluk…így ha az írek szeretik, rossz biztos nem lehet hát próbáljuk ki….
Hozzávalók:
4 bögre liszt (nekem olcsó tescos műanyag mérőedényem van hozzá, de valahol olvastam, hogy egy kimosott joghurtos pohár is megteszi)
2 teáskanál szódabikarbóna
1 tk só
0,5 l író
Ingredients
4 cups flour
2 teaspoons baking soda
1 teaspoon salt
1 3/4 cups buttermilk
- Melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
- Önts mindent egy nagy tálba és keverd össze.
- Majd borítsd ki a lisztezett deszkára és dolgozd össze.
- Én kiliszteztem a kenyérsütő fazekam. beletettem a tésztát megnyomkodtam, hogy eélre mindenhol a falát és egy éles késsel keresztet karcoltam (vágtam) bele, majd fedővel lefedve ment a sütőbe. (eredetileg két tortaformát kell összeborítani, az egyikbe rakod, a másikkal takarod)
- 30 percig tető alatt kell sütni, majd azt levéve szép aranybarnára (én ehhez ráadtam a légkeverést)
- Majd rácson kell meghűteni.
- Preheat oven to 425 degrees. Grease and flour a 9-inch round cake pan.
- In a large bowl, combine the flour, baking soda and salt. Gradually stir in the buttermilk until the dough comes together in a slightly sticky ball.
- Turn dough onto a floured surface and knead gently a few times. Form the dough into a ball and then press into the prepared pan so that the dough resembles a large disk. The dough should reach the edges of the pan, but may spring back slightly.
- Cut an X into the dough with a sharp knife, about 1/4 of an inch deep. Cover the pan of dough with another round cake pan turned upside down.
- Bake for 30 minutes, covered, then remove the top pan and bake uncovered for about 10 minutes more or until the crust is dark golden brown.
A férjecském szerint olyan, mint a régi kenyerek, még mielőtt elkezdték felfújni őket, nagyon finom és laktatós…van mibe harapni 🙂
Sok sikert hozzá, jó sütkérezést! puszil: