Keddi tudástár 1. rész: Banán

Sziasztok!

Mint már említettem, szeretnék elkezdeni egészségesebben étkezni, és ehhez némi kutatómunkát is el akarok végezni. Kíváncsi vagyok, hogy igazából mit is eszek, és az miért jó nekem, hogy ne csak azért egyek meg valamit, mert a szomszéd Piri azt mondta… Az első ilyen dolog amire rákerestem az a banán, mert mostanában azt kívánom 🙂

100g banán tápérték adatai:
Kalória:89kcal4.5%
Fehérje:1.09g2.2%
Szénhidrát:22.84g8.5%
Zsír:0.33g0.5%
Élelmi rost:2.6g10.4%
Nátrium:0.001g0% 

Benne lévő vitaminok:

Folsav, Niacin, Pantoténsav, Piridoxin, Riboflavin, Tiamin, A-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, K-vitamin

Elektrolitok

Nátrium, Kálium

Ásványi anyagok:

Kalcium, Réz, Vas, Magnézium, Mangán

  1. A banán kiváló káliumforrás. A kálium egy olyan ásványi anyag, amely segíti a szívműködést és szabályozza a vérnyomást.
  2. A banán gazdag frukto-oligoszacharid (FOS) forrás, ami elősegíti a jótékony probiotikumok (hasznos baktériumok) szaporodását a vastagbélben, ellensúlyozza a rosszindulatú baktériumok méreganyag termelését.
  3. A banán megóv a gyomorfekélytől. Nem csupán olyan anyag található benne, amely működésbe hozza a gyomorban levő sejteket, hogy vastagabb nyálkahártyát képezzenek, hanem olyan proteáz-gátlókat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a fekélyt okozó baktériumokat.
  4. Az International Journal of Cancer című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása –  főleg a banáné (emellett említették még a káposztát és a gyökérzöldségeket is) –  csökkenti a veserák kialakulásának esélyét!
  5. A zöld banán rövid szénláncú zsírsavakat tartalmaz, amelyek elősegítik az emésztőrendszert bélelő sejtek működését, és ez által a szervezet könnyebben szívja fel a tápanyagot.

Az itt megosztott információk tudományos könyvek hiányában az internetről vannak összeszedegetve, ha netalántán valamelyik pontatlan lenne kérlek jelezd az üzenet a bloggernek fül segítségével és javítom. Köszönöm 🙂

Címkék: , ,
Tovább a blogra »