Burgonyás cipók kemencében sütve

Először is el kell, hogy mondjam, hogy vannak iskolák, ahol jó harmadikosnak lenni, ilyen a mi iskolánk is. Van egy régi fehér kemence az udvaron, ahol minden harmadikos megélheti a kenyérsütés csodáját. Azt, hogy közösen nevetve, beszélgetve bedagasztják a kenyértésztát, majd a kemencéből frissen mindenki magához veheti a cipócskáját, azt ami az ő keze munkáját dicséri, és megérzi a meg tudom csinálni csodás érzését, hogy milyen amikor a két kezünkkel létrehozunk valamit 🙂 Na de hogy hogy jutottunk el eddig? Olvasd el!!

Megkért a tanítónénink, hogy nem e mennék el kenyeret sütni az osztállyal és mi mást lehet mondani egy ilyen kalandra, mint hogy igen, benne vagyok!

Hozzávalók:

és már indulhat is a buli, süssünk kenyeret! Na de hogy mit is használtunk alapanyagként?

Beöntöttük a lisztet a teknőbe, csináltunk egy mélyedést a közepébe, belecsipegettük az élesztőt, rászórtuk a cukrot és óvatosan elkevertük, úgy hogy a mélyedés falát ne romboljuk le.

Megszórtuk liszttel, hogy mindenhol befedje.

Majd betakartuk az abrosszal és vártunk.

Amikor megrepedezett a tetején a liszt, kitakartuk.

Hozzáadtuk a többi hozzávalót.

És az apró szorgos gyerekkezek alaposan összegyúrták, addig amíg el nem vált a kezüktől.

Ekkor egy nagy cipót formáztunk belőle, megszórtuk liszttel, betakartuk és hagytuk megkelni. 

Amikor szépen feljött, megsimogattuk, megszeretgettük a tésztánkat, hogy finom legyen 🙂

Majd 8 cipócskát formáztunk belőle.

Tepsire pakoltuk, majd bevagdostuk őket.

Majd újra betakartuk és fél órát nőni hagytuk.

Addigra felmelegedett a kemence is

Így mehettek is be a cipócskáink.

Majd büszkén megcsodáltuk, megszaglásztuk és megkóstoltuk a művünket.

Számomra mindig nagy élmény látni alkotás közben a kis emberkéket, picit az ő szemünkön át rácsodálkozni a világra, de itt még nem ért véget a napunk, készült 8 tepsi pizza is, holnap nézz vissza arról is hozom a cikket és a receptet, addig is legyen csodaszép hétvégéd! Puszil:

Ancika

Címkék: , , , ,
Tovább a blogra »