Home made életünk

Torta az első szülinapra (gluténmentes, tojás mentes)

Barátosnőm kérésére vágtam ma bele ebbe a projektbe és szerintem elég jól sikerült.

DSC_0419

Hogy milyen tortát készíthetünk egy babának az 1 éves szülinapjára. Íme egy recept:

Hozzávalók:

1 db mindenmentes tortalap (recept itt)

banános krémhez:

30 dkg puha túró 2 db banán esetleg ha nem elég krémes, 1 evőkanál joghurt

Díszítéshez:

1 banán

pici citromlé a banánhoz

  • A tortalapot 3 felé vágjuk, a tetejéről a dudort levágjuk és félretesszük.
  •  Vékony szeletekre vágjuk a díszítéshez való banánunkat, 8 szeletet félreteszünk, azokat bekenjük citrommal.
  • A krémhez a hozzávalókat krémesre turmixoljuk. Kb 3 felé osztjuk. 2 részt a torta belsejéhez 1et a külsejéhez. Fogjuk az első lapot, krém,  rá banánszeleteket pakolunk, majd újabb lap, krém és banánkarika. A maradékkal pedig kívülről bekenjük a tortát.
  • Én körbefogtam celofánnal, egy darabka szép csipkével (így nem folyt ki a krémem és szebb is lett)
  • Elmorzsoljuk a leeső részt, a tetejére szórjuk és  díszítjük a banán karikákkal.

Mindenmentes tortalap hozzávalói (15 cm-es tortaformához):

25 dkg gluténmentes lisztkeverék (pl. ez: http://bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/ProductDetail/ProductDetail/2004120273847) 5 dkg cukor 5 ek olaj 1 csapott tk szódabikarbóna 2 csapott tk sima vagy foszfátmentes sütőpor (utóbbi bioboltokban kapható) 1,5 tk ecet 2 és 1/4 csésze víz (2 dl-es csésze)

esetleg: fél (kezeletlen) citrom héja 2 ek frissen facsart citromlé vanília vagy kakaópor ízesíteni, színezni

A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, cukorral (esetleg citromhéjjal). Egy bögrében elkeverjük a nedves hozzávalókat is a víz kivételével: olajat, ecetet, citromlét, majd a lisztes keverékhez öntjük. Fokozatosan öntve és keverve hozzáadjuk a vizet.

Olajjal kikent, kilisztezett tortaformába kanalazzuk és elegyengetjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig, tűpróbáig sütjük. (A tészta vastagságától függ. Ha már kezd pirulni a teteje, akkor általában jó.)

Ne lepődj meg, ez a tortalap sokkal tömörebb, mint egy normál piskóta. Én jobban szeretem az ilyen állagú tortalapot, mert a krémtől úgyis felpuhul, de legalább lesz tartása a sütinek.

Mentés

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!