Sziasztok, ez lesz az első cikk az anyu szépül kategóriában. Úgy alakult, hogy a vérképem látva elszörnyülködött a dokibácsim és közölte, hogy ki kell iktatnom pár dolgot az étrendemből, ilyen pl. a fehér liszt. Ebből adódóan már buktam is a fehér kenyeret, a zsemléket, kifliket, kalácsot…és mivel jött a húsvét úgy döntöttem csak akkor se maradok le a kalácsozásról, keverek magamnak valami finomat én itthon. Fogtam Limara kalács receptjét és picit (nagyon) átvariáltam, hogy beleférjen a diétámba.
hozzávalók:
25 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
25dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 tk só
1tk cukor
1dl tej
1 tojás plusz 1 tojás sárgája
2,5 dl habtejszín (ha 2 dl akkor több tej)
2dkg élesztő
1 marék chia mag
1 marék rozspehely (zabpehely is jó, nekem ez volt itthon)
1 marék lenmag a tetejére
1 tojás a tetejére
Mindent beleöntöttem egy tálba, összekevertem.
Majd fél órát letakarva kelni hagytam.
Lisztezett deszkára borítottam, majd 3 felé vágtam.
Nekem azért lett 6, mert anyumnak is csináltam.
Letakarva egy újabb fél órát kelesztettem. Ha cipókat csinálsz a következő lépést hagyd ki, csak vágd be a tetejét.
A cipókból hosszú rudat sodortam, majd kaláccsá fontam 3 rudat.
A tetejét megkentem tojással és 30 percig kelni hagytam.
Újra megkentem tojással, megszórtam chia és lenmaggal, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.
A sütésnél egy pici tálka vizet tettem a sütő aljába.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: