Home made életünk

Chia magos, rozspelyhes teljes kiőrlésű kenyérke

Sziasztok, ez lesz az első cikk az anyu szépül kategóriában. Úgy alakult, hogy a vérképem látva elszörnyülködött a  dokibácsim és közölte, hogy ki kell iktatnom pár dolgot az étrendemből, ilyen pl. a fehér liszt. Ebből adódóan már buktam is a fehér kenyeret, a zsemléket, kifliket, kalácsot…és mivel jött a húsvét úgy döntöttem csak akkor se maradok le a kalácsozásról, keverek magamnak valami finomat én itthon. Fogtam Limara kalács receptjét és picit (nagyon) átvariáltam, hogy beleférjen a diétámba.

hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű búza liszt

25dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

2 tk só

1tk cukor

1dl tej

1 tojás plusz 1 tojás sárgája

2,5 dl habtejszín (ha 2 dl akkor több tej)

2dkg élesztő

1 marék chia mag

1 marék rozspehely (zabpehely is jó, nekem ez volt itthon)

1 marék lenmag a tetejére

1 tojás a tetejére

Mindent beleöntöttem egy tálba, összekevertem.

Majd fél órát letakarva kelni hagytam.

Lisztezett deszkára borítottam, majd 3 felé vágtam.

Nekem azért lett 6, mert anyumnak is csináltam.

Letakarva egy újabb fél órát kelesztettem. Ha cipókat csinálsz  a következő lépést hagyd ki, csak vágd be a tetejét.

A cipókból hosszú rudat sodortam, majd kaláccsá fontam 3 rudat.

A tetejét megkentem tojással és 30 percig kelni hagytam.

Újra megkentem tojással, megszórtam chia és lenmaggal, majd 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.

A sütésnél egy pici tálka vizet tettem a sütő aljába.

 

 

 

Címkék: , ,

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!