1 tojás
2 evőkanál édesítőszer granulátum (nálam Glukonon)
0,5 dl olaj
1 dl tej
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
7 dkg finomliszt
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál kakaópor
Az egész tojást kikevertem az édesítőszerrel, majd hozzáhabosítottam az olajat és a tejet. A liszteket összekevertem a sütőporral és a kakaóporral, majd az egészet fokozatosan hozzászitáltam a tojásos keverékhez és robotgéppel kidolgoztam. Ha felvesz még egy kis tejet, nyugodtan mehet bele, a lényeg, hogy az eredeti piskótához hasonló állagú massza legyen a végén. A teljes kiőrlésű liszt általában több folyadékot felvesz, ezért kellhet még bele, nekem az egy deciliter elég volt.
Előmelegített sütőben, közepes lángon (gázsütő 5-ös fokozat) tűpróbáig sütöttem.
Hozzávalók a krémhez:
kb 20 dkg szeder
1 dl egri bikavér
1 evőkanál étkezési zselatinpor
2 dl savójától lecsepegtetett tejföl
2 dl tejszín
2 evőkanál édesítőszer (nálam Glukonon)
A szederből kiválogattam pár egészben hagyott szemet, azokat félretettem és kb egy nagy maréknyit áttörtem szitán. A bikavérben elkevertem a zselatint és lassú tűzön addig melegítettem, míg gyöngyözni nem kezdett, majd félrehúztam a tűzről, hogy kihűljön. Közben a lecsepegtetett tejfölben elkevertem az édesítőszert, az áttört szedret és habbá vert tejszín felét. A langyosra hűlt zselatinos borba tettem a keverékből egy-két evőkanálnyit, elkevertem, majd az egészet hozzá a krémhez. Kis időre a hűtőbe tettem, hogy kicsit elkezdjen összedermedni. Időnként megkevergettem, majd mikor már láttam, hogy picit sűrűsödik, hozzákevertem a maradék tejszínhabot és az egész szedreket is.
A kihűlt piskóta tetejét egyenesre vágtam, rátettem egy alátétre, majd tortagyűrűvel körbefogtam. A szedres krémet ráöntöttem és pár órára a hűtőbe tettem dermedni. A kész tortát éles késsel elválasztottam a gyűrűtől, majd pici fruktózzal felvert tejszínhabbal és diabetikus csokival díszítettem.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: